Motor begrenzen A2 (35kW) 

Als je wilt beginnen met motorrijden op je 20ste moet je binnen op een lichtere motor. Namelijk een motorfiets met een maximaal vermogen van 35Kw. Helaas hebben veel motorfietsen geen 35Kw begrenzing beschikbaar of kost dit vanuit de dealer veel geld. Als je een alternative kit wilt monteren moet de motorfiets gekeurd worden bij het RDW. Dit kan ook hoog in de kosten lopen. Gelukkig is er een goedkopere oplossing.  

 

Jouw droommotor terugbrengen naar 35Kw. 

Goedkoop je motor naar 35kW ombouwen

Wij bouwen kits in die de motor een typeplaatje geven (waar op staat dat die begrensd is). Deze kit wordt ook geleverd met een TUV verklaring. Het ombouwen van een motorfiets naar 35kW kost +-250 euro (afhankelijk van de kit). Hierdoor kan je goedkoop jouw motofiets ombouwen naar 35kW. Het RDW staat kosteloos om-keuren toe met gebruik van een fabrieksverklaring. Echter blijkt dat het RDW ook 35kW kits kosteloos en online om kan keuren met een TUV verklaring en typeplaat. Hierdoor kunnen wij er voor zorgen dat jij goedkoop kan beginnen met motor rijden op een grotere motor. Elke motor met kan om gekeurd worden. Een motor moet echter wel aan de volgende eisen voldoen om bereden te kunnen worden met een A2 rijbewijs:

  • De motor mag een maximaal vermogen hebben van 35kW.
  • De motor mag niet meer dan 0.2kW per kilo ledig gewicht hebben.
  • De motor mag niet afgeleid zijn van een voertuig met meer dan het dubbele vermogen (>70kW).
  • Voor motoren die teruggebracht zijn naar 25kW, geld ook de afgeleide grens van 70kW. 

LET OP: Wij kunnen niet garanderen dat een motor online wordt goed gekeurd naar 35Kw door het RDW. In een zeer zeldzaam geval kan een afspraak bij het RDW nog nodig zijn om de motorfiets om te keuren IKS-Keuring, wij bieden deze service niet aan, en nemen deze kosten niet tot onze rekening. 

Wat mag ik rijden met mijn A2 rijbewijs?

A2 rijbewijs na 19 jan 2013

Als je je rijbewijs hebt behaald na 19 jan 2013 zijn de regels relatief simpel: 

  • De motor mag een maximaal vermogen hebben van 35kW.
  • De motor mag niet meer dan 0.2kW per kilo ledig gewicht hebben.
  • De motor mag niet afgeleid zijn van een voertuig met meer dan het dubbele vermogen (>70kW). (voor 25kW geld de grens van 70kW ook, ondanks dit meer dan het dubbele is).
LET OP: Het maakt hierbij dus niet uit of de motor op 35kW geïmporteerd is of de motor uit de tijd van de 25kW regelgeving komt. Ook als de motor een typegoedkeuring heeft voor 25kW maar een standaard vermogen van meer dan 70kW, mag je de motor niet bereiden met je A2 rijbewijs. De regels van het rijbewijs zijn dan dus ook compleet los van de typegoedkeuringen en of dat de motor met een lager vermogen geimporteerd is. 
 

Kijk voor meer informatie op: Startersmotor.nl

 

Rijbewijs A2 voor 19 jan 2013

De regelgeving voor het A2 rijbewijs van vroeger anders. Je kon namelijk een motor met een oneindig hoog vermogen rijden zolang die maar teruggezet was naar 25kW. Hiervoor moet de motor wel originele wel een 25kW typegoedkeuring hebben (vanuit de fabriek). 

  • De motor mag een maximaal vermogen hebben van 35kW.
  • De motor mag niet meer dan 0.2kW per kilo ledig gewicht hebben.
  • De motor mag niet afgeleid zijn van een voertuig met meer dan het dubbele vermogen (>70kW). (voor 25kW geld de grens van 70kW ook, ondanks dit meer dan het dubbele is).
  • UITZONDERING: voor dit rijbewijs geld dus een uitzondering van de bovenstaande regel. Als de motor meer dan 70kW is orgineel maar met een (fabrieks) typegoedkeuring op 25kW staat, mag deze bereden worden met jouw A2 rijbewijs. Voor 35kW geld nogsteeds de 70kW grens
Kijk voor meer informatie op: Startersmotor.nl

Uitbreiding vermogensgrens 25kW geknepen: Er is wat onduidelijkheid wat het oorspronkelijke vermogen mag zijn van motoren die worden geknepen naar 25kW (in plaats van 35kW, bijvoorbeeld door gebrek aan een 35kW begrens optie). Met dank aan startersmotor heeft het ministerie hier op geantwoord. Hiervoor geld de regel dat het voertuig maximaal afgeleid mag zijn naar het dubbele vermogen NIET. Het maximaal vermogen is dan 70kW, en dus niet maar 50kW. Hierbij de het bericht van startsmotor.nl

De derde rijbewijsrichtlijn (2006/126/eg) definieert in artikel 4, lid 3, onder b) de categorie A2 als volgt: “motorrijwielen met een maximumvermogen van 35 kW en een vermogen/gewichtsverhouding van minder dan 0,2 kW per kg en niet afgeleid van een voertuig met meer dan het dubbele vermogen”. (Redactie, 7-2020: “minder dan 0,2 kW per kg” is een vertaalfout geweest, het is ‘niet meer dan 0,2 kW per kg’)

Het artikel geeft aan dat een motor niet afgeleid mag zijn van een voertuig met meer dan het dubbele vermogen. De Commissie heeft hierbij wel aangegeven dat het dan om een voertuig moet gaan van meer dan 70 kW origineel. Als je dus een motor hebt van 60 kW en deze is teruggebracht naar 25 kW geldt de regel van dubbele vermogen niet. Was het een motor van 80 kW en deze is teruggebracht naar 35 kW geldt de regel wel en mag men deze voertuig niet besturen met de categorie A2. Een motor van 25kW mag dus afgeleid zijn van motoren die maximaal 70kW zijn”

LET OP: Deze tekst kan fouten bevatten. Wij raden aan rijksoverheid.nl te raadplegen om misverstanden te voorkomen. Son Bikes is niet aansprakelijk voor het resultaat van eventuele fouten of verkeerde opvattingen van de tekst. 

Inloggen

Registreren

Wachtwoord opnieuw instellen

Vul je gebruikersnaam of e-mailadres in. Je ontvangt dan een link waarmee je een nieuw wachtwoord kan instellen via de e-mail.